Evenement

Veranderende klimaatomstandigheden vragen een extreem weerbare bodem. Hoe kan ik hieraan werken?

Anneline Brouckaert
Anneline Brouckaert

Beste landbouwer

Op maandag 28 november om 12u15 organiseert B3W, de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit, een thematisch uitwisselingsmoment over de bodemkwaliteit, de basis van een goede teelt.

Je bodem in een goede conditie houden is zeker in deze veranderende klimaatomstandigheden cruciaal om je opbrengst te verzekeren. Een goede bodem kan voldoende water absorberen en gedurende lange tijd opnieuw vrijstellen, al hebben bodembewerkingen ook een grote invloed op de beschikbarheid van water. Daarnaast levert je bodem ook de nodige nutriënten voor je teelt.

Maar hoe weet je nu of je bodem in topconditie is of wat de verbeterpunten zijn? We gaan samen het veld in om aan de hand van verschillende parameters de bodemkwaliteit van het perceel te ontdekken. Hierbij demonsteren we ook het gebruik van een prikstok om bodemverdichting op te sporen. Iedere deelnemer ontvang een gratis prikstok zodat je hier ook thuis mee verder aan de slag kan!

 

We starten om 12u15 met een broodje en warme soep, geen probleem dus als je rechtstreeks van het veld naar ons uitwisselingsmoment komt!

Inschrijven voor een broodje kan tot vrijdag 25 november. Inschrijven voor het thematisch uitwisselingsmoment kan daarna ook nog maar dan kunnen we geen broodje meer voor je voorzien.

 

Hieronder kan je de presentatie 'voorjaarswerkzaamheden houden vocht in de grond' terugvinden alsook het infoboekje met nuttige bodemlinks. 

Bestanden