Rijenbemesting in de aardappelteelt

De aardappelteelt wordt gekenmerkt door een ruime plantafstand en een beperkt wortelstelsel. Deze zorgen voor een inefficiëntie stikstofopname waardoor het nodig is om juister te bemesten: met aandacht voor de juiste dosis, de juiste plaatsing, het juiste tijdstip en de gepaste soort meststof. Deze pagina gaat specifiek over de juiste plaatsing van de bemesting, namelijk via rijenbemesting.

Hierdoor worden de meststoffen op een voor de plant makkelijk bereikbare plaats aangeboden. Dit kan de efficiëntie van de stikstof verhogen omdat het dichter bij de wortels komt te liggen. In aardappelen stelt een algemeen advies de meststoffen 5 cm onder de poter en 7-10 cm langs de plantrij te positioneren. Bemesting in de rij leidt niet tot markante verschillen in opbrengst, kwaliteit en sortering van de aardappelen. Doordat bij rijenbemesting enkel de beteelde oppervlakte bemest wordt en overlap van bemesting vermeden wordt, vermindert de kans op staalname op plaatsen met een verhoogd nitraatresidu. Via rijenbemesting kan men economisch gezien besparen door een lager gebruik van meststoffen, en door het niet bemesten van sproeisporen of rijpaden en het vermijden van overlap op bijvoorbeeld kopakkers.

Een aandachtspunten bij rijenbemesting van aardappelen is de plaatsing van de bemesting. Hoe dichter de meststof bij de poter ligt, hoe meer risico er is op verbranding van de kiemen. Meststoffen kunnen schuin onder, schuin boven of naast de poter geplaatst worden. Plaatsing recht boven de poters is eerder af te raden, zeker bij gebruik van zuurwerkende meststoffen. In aardappelen is rijenbemesting eerder gericht op minerale meststoffen waarbij zowel vloeibare als vaste producten kunnen gebruikt worden. Rijenbemesting is mogelijk in combinatie met het poten maar kan evenzeer in een aparte werkgang gebeuren. Voor een toepassing in de rij in een aparte werkgang wordt vaak gebruik gemaakt van een kouterbemester.

Meer info?

Bekijk zeker onderstaande  presentatie en infofiche.

In deze filmpjes vertelt landbouwer Guido je meer over waarom hij rijenbemesting toepast, alsook wat voor hem de voor- en nadelen van deze techniek zijn.

Landbouwer Hans Lossie was te gast tijdens een TUM over rijenbemesting van aardappelen om zijn zelfgemaakte systeem voor rijenbemesting te demonstreren. Hier zie je hoe zijn machine net werkt!

 

In onderstaand filmpje zie je dan weer hoe rijenbemesting wordt toegepast tijdens het aanaarden.

Bestanden

Wees de eerste die reageert


Gelieve inloggen of registreren om commentaar te geven.