Door het scheiden van mest kan mest beter benut worden op bedrijfsniveau omdat er beter bemest kan worden op maat. Door het scheiden van drijfmest in een dunne en dikke fractie, bekomt men namelijk drie soorten dierlijke mest in plaats van één soort dierlijke mest. De dunne fractie kan aangewend worden voor een efficiëntere N-bemesting, de dikke fractie kan gebruikt worden als boxstrooisel of als meststof waarbij het karakteristiek is voor de aanvoer van organische stof. Dit bevordert het sluiten van de nutriëntencyclus op bedrijfsniveau. Scheiden van mest kan door zelf te investeren in een mestscheider op je bedrijf, of je kan een mobiele scheider via een loonwerker op je bedrijf laten komen!

Meer weten?

  • Bekijk ook de werking van de mestscheider op het bedrijf van Jens Vleugels.  
  • Ook op het landbouwbedrijf Renierenhof (Kinrooi) maken ze gebruik van een mestscheider. Luister hier naar Brent zijn getuigenis.
  • Het is niet noodzakelijk om zelf te investeren in een mestscheider, je kan ook een loonwerker met een mobiele mestscheider laten komen. Bekijk hier hoe Pieter Obin dit op zijn bedrijf organiseert.
  • Info over het gebruik van de dunne en dikke fractie kan je ook terugvinden in onderstaande infofiche.
  • Lees onderstaand artikel over het thematisch uitwisselingsmoment op het bedrijf van Bram.
Bestanden

Wees de eerste die reageert


Gelieve inloggen of registreren om commentaar te geven.