Op dit moment van het jaar staan velen stil bij de keuze van hun maïsras. Maar ook een correcte bemesting vraagt de nodige aandacht en voorbereiding, zeker in gebieden met verscherpte normen is het belangrijk dat over alles nagedacht is. Hoe doen je collega's dat? Dat kan je samen met B3W ontdekken tijdens drie thematische uitwisselingsmomenten. Deze TUM's vinden digitaal plaats, zo kan je ook luisteren naar de ervaringen van landbouwers van de andere kant van het land. 

Maïs optimaal bemesten volgens N-advies
 

De afbeelding kan niet worden weergegeven


Het oosten van het land bijt de spits af onder het motto 'meten is weten'. Fraçois Achten uit Pelt getuigt tijdens het eerste uitwisselingsmoment over welke bodemanalyses hij gebruikt om de hoeveelheid bemesting te bepalen. Hoe maakt hij verschil in bemesting tussen verschillende percelen en hoe houdt hij rekening met de actuele samenstelling van de runderdrijfmest? Gezien de hoge kunstmestprijzen zou het natuurlijk jammer zijn als je je eigen dierlijke mest niet volop benut of dat je meer kunstmest strooit dan nodig.

Jan Bries van de Bodemkundige Dienst van België komt vertellen over de analyses en hoe deze geïnterpreteerd kunnen worden. Hij antwoordt ook met plezier op al je bemestingsvragen. 
Ten slotte zal er ook aandacht besteed worden aan het nastreven van de juiste pH. 

Maïs optimaal bemesten volgens N-advies       21 maart 2022, 20:00 - 21:30
Voor meer info, contacteer: lore.luys@b3w.vlaanderen.be
Maïs optimaal bemesten volgens N-advies (vlaanderen.be)

Met welke mestsoorten vul je de behoefte van maïs in? 
 

De afbeelding kan niet worden weergegeven

 

Goed bemesten is meer dan alleen de N- en P2O5-behoefte invullen. Zijn er combinaties van mestsoorten mogelijk die een gunstigere N/P/K-verhouding bieden zodat je niet enkel N- maar ook K-kunstmest kan sparen? 

Hoe pakt de familie Gios uit Herenthout dit praktisch aan? Is het mengen van mestsoorten zinvol? Wat wordt er naast de basis van dierlijke mest nog gegeven? 

Welke soorten kunstmest zijn er op de markt? Gert Van de Ven van Hooibeekhoeve getuigt over proefveldresultaten met diverse mestsoorten. Discussieer mee via de chat over jouw bemestingsaanpak of stel er je vragen. 

Met welke mestsoorten vul je de behoefte van maïs in?       28 maart 2022, 20:00 - 21:30
Voor meer info, contacteer: ellen.truyers@b3w.vlaanderen.be 
Met welke mestsoorten vul je de behoefte van maïs in? (vlaanderen.be)

Fractioneren in maïs, kan dat? 
 

De afbeelding kan niet worden weergegeven

 

In het ideale geval geven we aan onze teelt een basisbemesting bij de zaai die we nadien kunnen corrigeren. Door via een bodemstaalname na de zaai te meten hoeveel N er 'klaar zit' om door de plant opgenomen te worden, weten we met welke hoeveelheid (kunstmest)stikstof we nog moeten bijsturen. 

Bij maïs geven we nagenoeg de volledige basisbemesting via organische bemesting vlak voor de zaai. Organische mest werkt traag en daarom wordt ook de aanvullende kunstmestbemesting - als deze al gegeven wordt - bij de zaai gegeven. 

Kan dit anders? In dit laatste thematische uitwisselingsmoment van deze reeks komt West-Vlaanderen aan de beurt. Kristof Gelaude spreekt over zijn ervaringen met het later bijbemesten met kunstmest. Ontdek hoe en waarom hij dit doet. 

Fractioneren in maïs, kan dat?      7 april 2022, 20:00 - 21:30
Voor meer info, contacteer: anneline.brouckaert@b3w.vlaanderen.be
Thematisch uitwisselingsmoment 'fractioneren in mais, kan dat?' (vlaanderen.be)

Schrijf je nu in 

Inschrijven kan steeds via de inschrijvingslinks op de evenementenpagina. Kan je toch een keertje niet deelnemen? Geen nood, we bezorgen aan alle ingescheven leden achter de opgenomen presentaties. 

Om je in te schrijven is het wel noodzakelijk dat je eenmalig een account aanmaakt op de website. Leer hoe dat net moet in deze handleiding.

Wees de eerste die reageert


Gelieve inloggen of registreren om commentaar te geven.