Bodem-pH, organische koolstofgehalte en vele andere elementen spelen mee wanneer het op bodemvruchtbaarheid aankomt. Aan de hand van een bouwvooranalyse (ook gekend als standaardgrondontleding) krijg je in één keer inzicht in waar elk van deze factoren zich bevinden ten op zichte van de streefzone voor jouw perceel. Op die manier kan je ook de nodige maatregelen nemen om ze te verbeteren. Maar wat staat er allemaal op een analyseverslag, en hoe ga je ermee aan de slag?

In juni vertelde landbouwer Eddy Van Vynckt al eens over zijn aanpak met de bouwvooranalyse, maar ook in deze laatste maand van 2022 krijg je nog de kans om samen met ons te leren uit de ervaringen van vier collega-landbouwers in deze reeks uitwisselingsmomenten.

 

Zuid-Limburg: De bouwvooranalyse: wat staat er in het verslag en hoe kan ik ermee aan de slag?

De bouwvooranalyse: Wat staat er in het verslag en hoe kan ik ermee aan de slag

Voor het eerste thematische uitwisselingsmoment verwelkomen we jullie op PIBO-campus. Landbouwer Koen Vrancken zal er spreken over zijn ervaring met bouwvooranalyses. Wanneer en hoe frequent laat hij zo’n analyse uitvoeren? Hoe gaat hij om met de resultaten uit het verslag, zijn er specifieke gegevens waarmee hij aan de slag gaat?

Vanuit Bodemkundige Dienst van België wordt een extra woordje uitleg voorzien over de gegevens die de staalnemer opvraagt over het bemonsterde perceel. Daarnaast wordt de weg getoond die een bodemstaal in het labo aflegt om tot een analyseverslag te komen. Wil je hier graag meer over weten? Kom dan zeker langs!

De bouwvooranalyse: wat staat er in het verslag en hoe kan ik ermee aan de slag?
Donderdag 8 december 2022, 14.00u-15.30u

Op zoek naar meer info? Dan kan je terecht bij Maxime Versluys op maxime.versluys@b3w.vlaanderen.be

 

Oost-Vlaanderen: De bouwvooranalyse en bodemscans

De bouwvooranalyse en bodemscans

De B3W-begeleiders van PCA heten je op 9 december van harte welkom op het tweede uitwisselingsmoment van deze reeks, dit keer op het Proefcentrum voor de Aardappelteelt zelf. Samen met aardappelteler Mark Bourdeaud’hui gaan ze er dieper in op de informatie die je uit de bouwvooranalyse kan halen en hoe je de bemesting van je aardappelen daarop kan afstemmen. Welke rol spelen bodemscans, en wat kan hun meerwaarde zijn? Kom het op 9 december ontdekken!

De bouwvooranalyse en bodemscans
Vrijdag 9 december 2022, 14u30

Op zoek naar meer info? Dan kan je terecht bij Stany Vandermoere op stany.vandermoere@b3w.vlaanderen.be 

 

Vlaams-Brabant: De bouwvooranalyse: welke informatie bevat ze en hoe ga ik ermee aan de slag?

De bouwvooranalyse: welke informatie bevat ze en hoe ga ik ermee aan de slag

Hoe lees je nu zo’n bouwvooranalyse? En hoe ga je er vervolgens mee aan de slag? Daar hebben we het over op 12 december met Walter Vanacker. Daarnaast kijken we ook naar extreme droogte en extreme neerslag, weersomstandigheden die steeds frequenter zullen voorkomen met het veranderende klimaat. Hoe kan de bodem dit maximaal opvangen?

Tot slot gaan we ten velde, waar we de resultaten van langetermijnproeven rond ploegloos boeren bekijken.

De bouwvooranalyse: welke informatie bevat ze en hoe ga ik ermee aan de slag?
Maandag 12 december 14u00

Op zoek naar meer info? Dan kan je terecht bij Simon Verreckt op simon.verreckt@b3w.vlaanderen.be 

 

Noord-Limburg: Welke informatie haal ik uit mijn bouwvooranalyse?

Welke informatie haal ik uit mijn bouwvooranalyse?

Dit voorjaar konden we van François Achten al leren over hoe hij werkt met N-indexen en hoe hij zijn bemesting hierop afstemt. Tijdens dit laatste thematische uitwisselingsmoment uit deze reeks deelt hij opnieuw zijn ervaring met ons, dit keer over de standaardgrondontledingen die hij uitvoert en hoe hij omgaat met de analyse.

Welke informatie kan je uit die analyse halen? En hoe werk je vervolgens aan de fosfaatklasse? Sluit aan bij dit digitale thematische uitwisselingsmoment en kom het antwoord te weten op deze vragen.

Wat gebeurt er net met dat zakje grond na de staalname? Ook dat komt aan bod en wordt ons in detail uitgelegd door de Bodemkundige Dienst van België.

Zit je nog met andere vragen? Stel ze gerust tijdens het uitwisselingsmoment of stuur ze op voorhand door via de evenementenpagina op de website!

Welke informatie haal ik uit mijn bouwvooranalyse?
Dinsdag 13 december 2022, 20u

Op zoek naar meer info? Dan kan je terecht bij Lore Luys op Lore.luys@b3w.vlaanderen.be

Wil je nu alvast een voorproefje van deze uitwisselingsmomenten? Dan hebben we al wat lectuur voor je: eerder dit jaar verscheen er al een artikel over de bouwvooranalyse in de groenten.

Zit je achteraf nog met vragen, of ben je gewoon benieuwd? Schrijf je dan zeker in voor een van bovenstaande uitwisselingsmomenten!

Wees de eerste die reageert


Gelieve inloggen of registreren om commentaar te geven.