Bemesting van prei
Evenement

TUM: Bemesting van prei

Robby Sallaets
in group Groenten

Beste landbouwer,

In het kader van de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit (B3W), nodigen we je graag uit op het volgende thematische uitwisselingsmoment over de bemesting van prei. We bekijken de gefractioneerde bemesting in een late herfstprei bij Dirk Vertommen en demonstreren de techniek rijenbemesting van het bedrijf Frans en Wouters.

Maak kennis met de bedrijven Frans & Wouters en Dirk Vertommen

Na een eerder digitaal uitwisselingsmoment zijn we nu fysiek te gast op het bedrijf van Dirk Vertommen in Onze Lieve Vrouw Waver. Dirk heeft een bedrijf van 7 hectare vollegrondsgroenten en 4 are groenten onder glas. Zijn voornaamste teelten zijn prei, groene selder, alternatieve sla en chrysanten.

Aansluitend op deze TUM maken we kennis met het bedrijf Frans en Wouters uit Putte. Dit bedrijf, gevestigd in Putte, heeft ongeveer 8 hectare zomer- en herfstprei. Naast de eigen productie van prei, verzorgen ze ook de verwerking van prei voor supermarktketens en groothandel. In hun teeltrotatie wordt naast prei, mais opgenomen als afwisselingsteelt

 

Uitdagingen en aanpak van de bemesting in prei?

Tijdens deze TUM focussen we op de teelt van prei en de uitdagingen waarmee beide telers geconfronteerd worden:

  • verscherpte bemestingsnormen
  • het behalen van een goede kwaliteit
  • het streven naar een acceptabele hoeveelheid reststikstof na de teelt en tijdens de sperperiode

We lichten graag toe hoe ze op deze bedrijven deze uitdagingen aanpakken.

Antwoorden op de volgende vragen mag je verwachten als je deelneemt aan het thematische uitwisselingsmoment:

  • Wat is het nut van begeleiding met bemestingsadvies?
  • Wanneer voer je het best een bemesting uit in prei?
  • Hoe voer je de bemesting het best uit?
  • Wat zijn de grote voordelen van een rijenbemesting?
  • Want zijn de eventuele nadelen, uitdagingen van deze techniek?
  • Welke maatregel wordt er toegepast om het nitraatresidu te beperken tijdens de sperperiode?

Bij Dirk Vertommen is de late herfstprei nog te bezichtigen op het perceel. Binnen in de loods lichten we de belangrijkste resultaten toe van de praktijken op beide bedrijf. De meststofstrooier en de rijenbemester van beide bedrijven worden naast elkaar gedemonstreerd. Doel van dit thematisch uitwisselingsmoment is via interactie, discussie en vraagstelling een goed beeld over de mogelijkheden op jouw eigen bedrijf.

 Indien de maatregelen last-minute nog moesten wijzigen zal een digitaal alternatief voorzien worden.

Het thematische uitwisselingsmoment vindt plaats op dinsdag 23 november vanaf 16u00. Dit evenement sluit aan bij de het geleid bezoek vollegrond prei/selder van het Proefstation voor de Groenteteelt.

 

Inschrijven kan tot en met maandag 22 november. Als je bent ingeschreven, ontvang je op 23 november in de voormiddag een mail met alle informatie.

Wil je deelnemen? Schrijf je dan snel in

Nadat je je hebt ingeschreven voor het thematische uitwisselingsmoment op 23 november, kun je op het discussieforum op de B3W-website alvast vragen stellen over bemesting of er jouw eigen ervaring delen.

Bestanden
Configureer een maximaal aantal aanmeldingen
Uit