Groenbedekker
Evenement

HELE DAG: Leer je bodem kennen, met de handen in de aarde EN met de technologie in de hand.

Bert Soenen
Bert Soenen
in groep Bodemkwaliteit

We eisen veel van onze bodems! Ook bij extreme weersomstandigheden zoals droogte en natte willen we dat onze bodems een ideale partner zijn voor het behalen van goede opbrengsten. De bodem moet een goede buffer zijn voor water en nutriënten en moet deze ook vrijstellen voor de gewassen. Hiervoor dient de bodem én het bodemleven in goede conditie te zijn.  Zie jij ook dat je tegen de limieten van je bodem aanloopt? Wil je graag leren hoe je jouw bodem beter kan inschatten en naar een hoger niveau kan tillen?  

Maak dan kennis met landbouwers Johan en Bert die jullie graag vertellen hoe zij hun bodems leren kennen en behandelen. 

Wanneer je deze beide thematische uitwisselingsomenten volt dan bieden we je graag over de middag een broodje en een drankje aan. De afstand tussen beide locaties is beperkt, hiervoor rekenen we op jullie eigen vervoer.

Leer je bodem kennen, met de technologie in de hand 

Johan liet al op verschillende percelen een bodemscan uitvoeren om zo elk hoekje van zijn percelen te leren kennen. Maar hoe ga je dan met de resultaten aan de slag? Hoe maakt je jou perceel uniformer voor oa. de zuurtegraad en het organische koolstofgehalte? Ben je benieuwd wat een scanner in de bodem allemaal kan zien? Samen met de begeleiders van B3W willen we je meer duidelijkheid geven over: 

  • Scanners, wat kunnen ze ons leren? 

  • Op welke percelen is een bodemscan nuttig? 

  • Hoe moet ik mijn bodemanalyse begrijpen? 

  • Hoe kan ik mijn perceel plaatsspecifiek behandelen (bekalken, compost...) 

Leer je bodem kennen, met de handen in de aarde 

Bert komt vaak het perceel op met een spade in de hand om met enkele spadesteken in de bodem te kijken. De kleur van de bodem, het openbreken van de aarde,…  Of gewoonweg kijken hoeveel torentjes aan het oppervlak komen, een teken van actief bodemleven. Je kan hier heel veel van leren! Wil jij ook eens wat dieper in de bodem kijken? Samen met de begeleiders van B3W willen we je meer duidelijkheid geven over: 

  • Hoe heb ik aandacht voor mijn bodem? 

  • Hoe beoordeel ik de bodemkwaliteit? 

  • Is niet-kerende bodembewering iets voor mij? 

  • Welke machines gebruik ik het beste om mijn bodem te bewerken? 

  • Hoe spoor ik verdichting op en hoe te voorkomen? 

 

Reacties (1)


Gelieve inloggen of registreren om commentaar te geven.