Op een perceel bij Praktijkpunt Landbouw in Herent vergelijken we dit jaar enkele technieken voor het onderzaaien van gras in maïs. Dit doen we in vier delen: 

  1. Een strook met gelijktijdige inzaai van rietzwenkgras en maïs,
  2. Een strook met gelijktijdige inzaai van Italiaans raaigras en maïs, 
  3. Gefaseerde zaai van Italiaans raaigras en maïs (inzaai in 8e blad stadium),
  4. Maïs zonder onderzaai. 

Wat is er al gebeurd? 

De stroken met gelijktijdige inzaai van gras en maïs werden al gezaaid, net als de strook met enkel maïs

25 mei: begeleider Simon nam een kijkje op het perceel 

Onderzaai gras maïs_25 mei

Het gras en de maïs zijn gekiemd! We zien dat het Italiaans raaigras dat gelijktijdig tussen de maïs werd gezaaid (links) er duidelijk al dik opstaat. Het rietzwenkgras in gelijktijdige zaai (rechts) ontwikkelt zich duidelijk trager dan het Italiaans raaigras. We verwachten dat het sneller groeiende Italiaans raaigras de groei van de maïs zal verhinderen, terwijl dit bij het rietzwenkgras niet zo zal zijn. 

15 juni: Italiaans raaigras werd gefaseerd ingezaaid tussen de maïs in het 8e blad stadium

 

Na de onderzaai zag het veld er zo uit: 

Italiaans raaigras gefaseerd 15 juni

Begeleider Simon ging ook meteen eens langs bij de andere stroken, deze lagen er zo bij.

15 juni Rietzwenkgras vs Italiaans raaigras

5 juli: Openvelddag Praktijkpunt Landbouw 

Op 5 juli konden geïnteresseerden een kijkje gaan nemen naar de percelen die aanliggen bij Praktijkpunt Landbouw. B3W-begeleider Simon gaf er uitleg over dit overtuigingsveld en de techniek onderzaai van gras bij maïs. De loonwerker die het perceel inzaaide, Raf Goris, was ook van de partij en deelde zijn ervaringen in onderzaai met de aanwezige landbouwers. Ook tussen de aanwezige landbouwers werden ervaringen uitgewisseld. 

Hoe de maïs eruitziet een maand na zaai, dat zie je hieronder! 

Bezoek overtuigingsveld

Onderzaai gras maïs_5juli

 

1 augustus

Bij onderdelen met gelijktijdige onderzaai van rietzwenkgras, gefaseerde onderzaai van Italiaans raaigras inhet 8e blad stadium en bij het controle-onderdeel zonder onderzaai staat de maïs ongeveer even hoog. Op het onderdeel waar Italiaans raaigras gelijktijdig werd ingezaaid daarentegen, staat de maïs duidelijk lager. De concurrentie van het Italiaans raaigras is hier dus duidelijk te zien! 

Geen hoogteverschil

 

Wel hoogteverschil

 

Het rietwenkgras dat we gelijktijdig zaaiden staat overal mooi boven. Ook het italiaans raaigras dat we gefaseerd zaaiden is gekiemd. Benieuwd hoe het gras verder ontwikkelt? Blijf dan onze blog volgen!

Stand van het gras

 

Proefoogst en nitraatresidustalen 

We deden een proefoogst maïs en namen nitraatresidustalen. De belangrijke vragen: zorgen de onderzaai van gras voor een lager nitraatresidu en was er een (negatieve) invloed op de opbrengst?

Opbrengst

Grafiek Opbrengst

In onze demostrook zorgde onderzaai niet voor een significant verschillende opbrengst als je de techniek correct toepast. Zowel rietzwenkgras onderzaaien bij gelijktijdige zaai als italiaans raaigras gefaseerd inzaaien in het 8e blad stadium leidde tot een gelijkaardige opbrengst ten opzichte van de conrolestrook zonder onderzaai. De opbrengsten schommelen tussen 21,6 ton/ha droge stofopbrengst bij gelijkzaai en 18,9 ton/ha ton/ha bij gefaseerde zaai. De controle zonder onderzaai bracht 21 ton/ ha op. Uit onze demostrook blijkt hoe belangrijk de juiste grassoort is die je onderzaait. Het inzaaien van Italiaans raaigras samen met de maïs zorgde voor een verminderde opbrengst.

Nitraatresidu 

De voornaamste reden om gras onder te zaaien in maïs is om een goed nitraatresidu te hebben in het najaar en te voldoen aan je doelareaal, vermits je ook bij een latere oogst van je (korrel)maïs reeds een groenbedekker hebt kunnen zaaien.

Wat stelden we vast in onze demostrook?

  • Nergens overschreed het nitraatresidu de strengste drempelwaarde voor maïs (65 kg NO3 /ha)
  • De behandeling met gelijktijdige onderzaai met rietzwenkgras scoorde het laagste nitraatresidu 22 kg NO3/ha.
  • De controlebehandeling zat op 47 kg NO3/ha. De behandeling met onderzaai in 8-blad noteerde een nitraatresidu van 58 NO3 /ha.

Grafiek Nitraatresidu

Hoe vergelijken de resultaten van onze demostrook tot voorgaand onderzoek? 

In onze demostrook komt gelijktijdige zaai of samenzaai er als beste uit. Komt dit overeen met andere proefresultaten? Voor het verlagen van het nitraatresidu zien we gelijktijdige zaai ook in andere proeven goed scoren. Gelijktijdige zaai geeft doorgaans wel een mindere maïsopbrengst. Gefaseerde zaai zal doorgaans minder risico vormen voor de opbrengst. Net als in onze demostrook, zal onderzaai in 8-blad het nitraatresidu iets minder verlagen dan gelijktijdige onderzaai. Een mooie samenvatting van die bevindingen kan je terugvinden op onze infofiche.

Ook interesse in gras onderzaai bij maïs? Meer informatie over deze techniek vind je op ons kennispunt. Wil je er meteen zelf mee aan de slag? Neem dan een kijkje naar ons overzicht van loonwerkers die de juiste machines ter beschikking hebben. Ben je zelf een loonwerker en bied je deze techniek aan, laat ons dan zeker iets weten via info@b3w.vlaanderen.be zodat we ons overzicht kunnen aanvullen.

Dit veld wordt opgevolgd door Simon Verreckt (simon.verreckt@b3w.vlaanderen.be) en Jasper Somers (jasper.somers@b3w.vlaanderen.be) van Praktijkpunt Landbouw.

Wees de eerste die reageert


Gelieve inloggen of registreren om commentaar te geven.